فروردین ۱, ۱۴۰۲

وب دنیا

مجله تکنولوژی و فناوری ,دانلود و آموزش رایگان وردپرس و دنیای وب

بیت کوین یا اتریوم؛ کدام یک سرمایه‌گذاری بهتری در سال ۲۰۲۲ است؟

بیت کوین یا اتریوم

هنگامی که بیت کوین در سال ۲۰۰۹ با قیمتی کمتر از ۱ سنت معامله شد، کمتر کسی فکرش را می‌کرد که در نوامبر سال ۲۰۲۱ در محدوده قیمتی ۶۹۰۰۰ دلار معامله شود. بنابراین جای تعجبی وجود ندارد که چرا این روزها سرمایه‌گذاران بیش از همیشه مشتاق ورود به بازار ارزهای دیجیتال هستند. بیت کوین در کلاس دارایی خود، تنها روش سرمایه‌گذاری جاافتاده در بطن جامعه است که از قضا بیشترین بازدهی را از میان سایر رمزارزها در طول دهه گذشته به ثمر رسانده است. به همین دلیل هم عبارت ارز دیجیتال برای بسیاری از مردم مترادف با بیت کوین است. 

پس از بیت کوین، اتریوم رتبه دوم را از نظر بیشترین مقدار ارزش بازار به خود اختصاص داده است. اتریوم در سال ۲۰۱۵ با قیمتی کمتر از ۳ دلار عرضه شد و در نوامبر ۲۰۲۱ به ۴۸۹۱ دلار رسید. با احتساب این امر، قیمت اتریوم در کمتر از هفت سال حدود ۱۱۰۰ برابر افزایش یافته است.

بیت کوین از زمان خلق آن توسط فردی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو ارزشمندترین ارز دیجیتال بوده است. امروز ارزش بازار بیت کوین حدود ۸۰۰ میلیارد دلار یا تقریبا ۴۰ درصد از کلاس دارایی حدودا ۲ تریلیون دلاری رمزارزها را در بر می‌گیرد .در مقایسه، اتریوم کمتر از ۲۰ درصد از کلاس دارایی را تشکیل می‌دهد و ارزش بازار آن بیش از ۳۸۰ میلیارد دلار است. امروز ارزش بازار هیچکدام از ارزهای دیجیتال دیگر حتی ۱۰۰ میلیارد دلار هم نیست.

جدا از تاریخچه معاملاتی و برندینگ، ویژگی فوق‌العاده بیت کوین کمیاب بودن آن است. چون فقط ۲۱ میلیون بیت کوین می‌تواند وجود داشته باشد. بیش از ۱۸.۹ میلیون یا ۹۰ درصد آن در حال حاضر استخراج شده و در بازار عرضه شده است.

با این وجود، شباهت‌های میان این دو رمزارز برتر به همین رشد نجومی و قرار گرفتن در صدر جدول ارزش بازار ختم می‌شود. چرا که بیت کوین و اتریوم اساسا ماهیت متفاوتی دارند و به دلایل مختلفی توسعه یافته‌اند. عللی که می‌تواند رهنمود تازه‌واردان برای انتخاب دارایی‌ مناسب برای سرمایه‌گذاری بلند مدت باشد. پرسش این است که بیت کوین یا اتریوم؛ کدام یک سرمایه‌گذاری بهتری برای سال ۲۰۲۲ است؟ برای پاسخ به این سوال باید مزایا و محدودیت‌های بنیادی هر یک را بررسی کنیم.

بیت کوین یا اتریوم ۱

مردم بیت کوین را پذیرفته‌اند

سنجش و بررسی نرخ پذیرش کار چندان آسانی است و در عین حال یک ویژگی حیاتی برای هر ارز محسوب می‌شود. اگر یک چیز وجود داشته باشد که بیت کوین را از اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال در حال رشد متمایز کند، همین است.

مردم باید بیت کوین را به‌عنوان یک استاندارد طلا بپذیرند، چرا که میلیون‌ها نفر به آن اعتقاد دارند و آن را پذیرفته‌اند. این را جیمز وو (James Wo) موسس و مدیرعامل DFG (شرکت سرمایه‌گذاری جهانی در بلاکچین و ارزهای دیجیتال) بیان می‌کند. این باور که بیت کوین یک دارایی دیجیتال ماندگار است را می‌توان به‌وضوح از رفتار نهادها و شرکت‌های متعدد دریافت.

بیت کوین اولین رمزارزی بود که به بازار معاملات قراردادهای آتی وارد شد و سرمایه‌گذاران توانستند روی قیمت بیت کوین در آینده شرط‌بندی کنند. در ماه اکتبر ۲۰۲۱، شرکت ProShares صندوق‌های ETF را راه‌اندازی کرد و تبدیل به اولین صندوق قابل معامله در مبادلات مبتنی بر رمزارز مورد تایید کمیسیون بورس و اوراق بهادار شد.

شاید بزرگترین تایید بر پذیرش بیت کوین این واقعیت است که تعداد انگشت‌شماری از شرکت‌های چند میلیارد دلاری، شروع به خرید و نگهداری بیت کوین در ترازنامه مالی خود کرده‌اند. در حال حاضر شرکت میکرو استراتژی (MicroStrategy) یکی از بزرگترین هولدرهای بیت کوین محسوب می‌شود. حتی شرکت‌هایی همچون اسکوئر و تسلا هم در سال گذشته به‌جای پول نقد، بیت کوین خریداری کردند. نکته اینجاست که هیچ شرکت بزرگی برای به حداکثر رساندن بازده نقدی(درآمد نقدی که در ازای سرمایه‌گذاری نقدی به‌دست می‌آید) خود اتریوم نخریده است.

 

محدودیت‌های مربوط به انرژی و مقررات

کشور السالوادور که بیت کوین را به ارز رسمی در این کشور تبدیل کرده و بیت کوین را در ترازنامه خود نگه‌می‌دارد، در صحنه بین‌المللی یک استثنا آشکار است. اکثر کشورها از ترس اینکه چگونه بیت کوین می‌تواند پول رسمی و نظام بانکی آن‌ها را مختل کرده و حتی سیستم‌های مالیاتی را تضعیف کند، در پذیرش آن محتاط هستند.

مثلا چین که قبلا یکی از بازیگران اصلی ارزهای دیجیتال بود، استخراج و متعاقبا خود ارزهای دیجیتال را ممنوع کرد. این کشور در تکاپو است تا نسخه دیجیتالی واحد پول خود، یوان را توسعه دهد. باید دید که قانون‌گذاری‌ها چه تاثیری بر قیمت خرید بیت کوین خواهند گذاشت.

یکی دیگر از نگرانی‌های مبرم در مورد بیت کوین، به ویژه در عصری که مردم نسبت به محیط زیست آگاه‌تر هستند، مصرف زیاد انرژی است. بیت کوین با مصرف حدود ۰.۵ درصد از کل برق مصرفی جهان، بزرگترین مصرف‌کننده انرژی در بین ارزهای دیجیتال قابل استخراج است.

 

قابلیت‌های بیشتر اتریوم

بیت کوین یا اتریوم ۲

برخی‌ها می‌گویند که مقایسه اتریوم و بیت کوین مثل مقایسه برق با طلا است. به‌ عبارت دیگر، بیت کوین در نهایت کاربرد دیگری جز ذخیره ارزش ندارد. از طرف دیگر شبکه اتریوم، تقریبا امکانات بی‌حدو حصری را به ارمغان می‌آورد که مهم‌ترین آن امکان به‌وجود آوردن برنامه‌های غیرمتمرکزی است که آرمان ارزهای دیجیتال را به حقیقت نزدیک می‌کند.

 

کارمزد بالای تراکنش در شبکه اتریوم

یکی از جاهایی که اتریوم به نفع بیت کوین کنار می‌رود، کارمزد تراکنش است. در حالیکه تراکنش‌های مبتنی بر اتریوم به مراتب سریع‌تر از تراکنش‌های بیت کوین هستند، هزینه‌های سنگینی به همراه دارد که به آن‌ها سوخت شبکه اتریوم یا گس (Gas) گفته می‌شود. این کارمزدهای سنگین برای انجام معاملات با حجم کم، به هیچ وجه به صرفه نیست.

علیرغم اینکه اتریوم پرکاربردترین شبکه ارزهای دیجیتال در جهان است، اما هزینه‌ گس سد بزرگی در پیشرفت و پذیرش بیشتر اتریوم است. شبکه‌هایی همچون سولانا و آولانچ، اکثر کاربردهای اتریوم را با کارمزدهایی بسیار کمتر ارائه می‌کنند.

 

جمع‌بندی

برخلاف برخلاف بیت کوین و معضلات انرژی آن، اتریوم برنامه‌ای برای کمک به رفع آشکارترین نقطه ضعف خود -کارمزد بالای معاملات – دارد. در آینده‌ قرار است تغییرات بزرگ زیرساختی در این شبکه رخ دهد. از جمله این تغییرات می‌توان به تغییر پروتکل اجماع اثبات گواه کار به پروتکل اثبات گواه سهام اشاره کرد. این تغییر، بخشی از مجموعه‌ای از به‌روزرسانی‌هایی به نام اتریوم ۲ است. این امر مصرف انرژی را تا بیش از ۹۹ درصد کاهش می‌دهد. اما متاسفانه راه درازی در پیش است و هیچکس واقعا نمی‌داند که اتریوم ۲ چه زمانی راه‌اندازی می‌شود.

به‌نظر بسیاری از تحلیلگران اتریوم سرمایه‌گذاری بلندمدت بهتری است. اگر اتریوم ۲ بتواند به وعده‌های خود عمل کند دیگر رقابتی در کار نخواهد بود و پوزه بیت کوین به خاک مالیده خواهد شد.